Jest jesień, czyli sezon na dynie, winogrona, śliwki i gruszki, dlatego przedstawiam wam łatwy przepis na tartę gruszkową;
Składniki:
Kruchy spód: przygotowanie:
- 200 g mąki wszystkie składniki do spodu z wyjątkiem jajka połączyć i zagnieść ciasto.
- 100 g mąki Pod koniec zagniatania dodać jajko. (Można włożyć ciasto do lodówki na 30
- 50 g cukru min). Ciasto wyłożyć na foremkę o średnicy około 24 cm. Nakłuć cisto w
- szczypta soli kilku miejscach i piec około 20 minut w temp. 180^C. Gruszki pokroić na
- 1 jajko plasterki i usunąć pestki. Pokrojone gruszki umieścić w misce. Dodać mąkę,
- 5 gruszek podpieczonym spodzie. Na wierzchu posypać cukrem. Piec 35 minut
- 50 g mąki w temperaturze 170'C.
- 50 g cukry + trochę do posypania
- imbir i cynamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz