niedziela, 18 września 2016

Jest jesień, czyli sezon na dynie, winogrona, śliwki i gruszki, dlatego przedstawiam wam łatwy przepis na tartę gruszkową;

Składniki:

Kruchy spód:                                       przygotowanie:       
  • 200 g mąki         wszystkie składniki do spodu z wyjątkiem jajka połączyć i zagnieść ciasto. 
  • 100 g mąki         Pod koniec zagniatania dodać jajko. (Można włożyć ciasto do lodówki na 30 
  • 50 g cukru          min). Ciasto wyłożyć na foremkę o średnicy około 24 cm. Nakłuć cisto w 
  • szczypta soli      kilku miejscach i piec około 20 minut w temp. 180^C. Gruszki pokroić na 
  • 1 jajko               plasterki i usunąć pestki. Pokrojone gruszki umieścić w misce. Dodać mąkę, 
nadzienie:                   cukier i przyprawy następnie dokładnie wymieszać, a potem ułożyć na

  • 5 gruszek          podpieczonym spodzie. Na wierzchu posypać cukrem. Piec 35 minut
  • 50 g mąki         w temperaturze 170'C.
  • 50 g cukry + trochę do posypania
  • imbir i cynamon

  •                                            Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz